Συμπεριφορά εναλλακτικών αγκυρώσεων σε ανακυκλιζόμενη φόρτιση - Μάντζαρης, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της συμπεριφοράς των εναλλακτικών αγκυρώσεων σε ανακυκλιζόμενη φόρτιση. Για το σκοπό αυτό έγινε ανάλυση σε θεωρητικό και πειραματικό επίπεδο κάποιων τροποποιημένων δοκών με εναλλακτική αγκύρωση. Η χρήση της εναλλακτικής αγκύρωσης είναι αναγκαία σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ο χώρος για το απαιτούμενο μήκος αγκύρωσης, όπως για παράδειγμα σε επέκταση ορόφου σε υφιστάμενο κτίριο το οποίο έχει κατασκευαστεί με παλαιότερους κανονισμούς και τα υποστυλώματα έχουν μικρές διαστάσεις ώστε να αγκυρωθεί ο οπλισμός των δοκών. Άλλες περιπτώσεις που μπορεί να γίνει χρήση των εναλλακτικών αγκυρώσεων είναι σε κόμβους όπου έχει τοποθετηθεί πολύ πυκνός οπλισμός οπότε με αυτόν τον τρόπο γίνεται αποσυμφόρηση του κόμβου.