Διατάξεις μέγιστων/ελάχιστων και λεπτομέρειες όπλισης δομικών στοιχείων από ωπλισμένο σκυρόδεμα τους ΕΝ1992-1-1:2004 και ΕΝ1998-1:2004 - Θεοδωροπούλου, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2015)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία (ΔΕ) αναφέρεται στην απο-κωδικοποίηση, τακτοποίηση, ταξινόμηση και συνοπτική παρουσίαση των "κατασκευαστικών" διατάξεων (διατάξεων μεγίστων/ελαχίστων) και των λεπτομερειών όπλισης όλων των δομητικών στοιχείων μιας κατασκευής από ωπλισμένο σκυρόδεμα (ΩΣ) (συμπαγείς, δοκιδωτές και μυκητοειδείς πλάκες, δοκοί, υποστυλώματα, κόμβοι δοκών - υποστυλωμάτων, πλάστιμα τοιχώματα, τοιχώματα μεγάλα ελαφρώς ωπλισμένα, και θεμελιώσεις). Αναφέρεται, δηλαδή, κυρίως στα Κεφάλαια 8 και 9 του Μέρους 1-1 του Ευρωκώδικα 2 (ΕΝ1992-1-1:2004) και στα Κεφάλαια 4 και 5 του Μέρους 1 του Ευρωκώδικα 8, καθώς και σε άλλες "διάσπαρτες" διατάξεις τους. Το Μέρος 1-1 του Ευρωκώδικα 2: Σχεδιασμός των Κατασκευών από Σκυρόδεμα, (EN1992-1-1:2004), περιγράφει τις αρχές και τις απαιτήσεις ασφαλείας, λειτουργικότητας και ανθεκτι¬κότητας σε διάρκεια για τις κατασκευές από σκυρόδεμα, καθώς και τις ειδικές διατάξεις για τα κτίρια. Βασίζεται στη λογική των οριακών καταστάσεων (αντοχής και λειτουργικότητας) σε συνδυασμόν με τη μέθοδο των επιμέρους συντελεστών ασφαλείας. Το Μέρος 1 του Ευρωκώδικα 8: Αντισεισμικός Σχεδιασμός των Κατασκευών, (ΕΝ1998-1:2004), δίνει τις γενικές απαιτήσεις αντισεισμικής συμπεριφοράς και τους κανόνες καθορισμού της σεισμικής δράσης για τον σχεδιασμό οποιουδήποτε έργου. Κυρίως, όμως, δίνει κριτήρια συμμόρφωσης και ειδικούς κανόνες για κτίρια από ωπλισμένο σκυρόδεμα, χάλυβα, ξύλο ή φέρουσα τοιχοποιία, σύμμικτα (από χάλυβα και σκυρόδεμα), καθώς και για κτίρια με σεισμική μόνωση. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της σημαντικής εκτάσεως των σύγχρονων κανονιστικών κειμένων (με πολλές διατάξεις "διάσπαρτες" σε πολλά κεφάλαια και σε πολλές παραγράφους), τα θέματα των λεπτομερειών της όπλισης και της κατασκευαστικής διαμόρφωσης των δομητικών στοιχείων συνιστούν μόνιμον προβληματισμό, πέραν του κινδύνου σημαντικών παραλείψεων. Στόχος της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας (ΔΕ) είναι να βοηθήσει (στο μέτρο του εφικτού) στην ταξινόμηση/τακτοποίηση των επιμέρους διατάξεων για κτίρια και να αποτελέσει βοήθημα για όλους του εμπλεκόμενους στο ευρύτερο πλαίσιο σχεδιασμού, ελέγχου και παραγωγής έργων ωπλισμένου σκυροδέματος (κυρίως κτιρίων).