Λογισμικό για την αξιολόγηση της φέρουσας ικανότητας και της καταλληλότητας χρήσης κτιρίων μετά από σεισμό - Ευσταθίου, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη ενός λογισμικού με στόχο τη διευκόλυνση της διενέργειας του μετασεισμικού ελέγχου από τους μηχανικούς. Το λογισμικό αυτό έχει αναπτυχθεί σε προγραμματιστικό περιβάλλον Matlab και διαθέτει πλήρες γραφικό περιβάλλον για τη διευκόλυνση του χρήστη. Αποτελείται από μία σειρά προγραμμάτων που στο σύνολό τους συνθέτουν ένα πλήρες έντυπο για τη διενέργεια του μετασεισμικού ελέγχου. Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας αναφοράς σε ξεχωριστό αρχείο, όπου συνοψίζονται όλα τα στοιχεία του ελέγχου καθώς και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Σε αυτήν την αναφορά ο χρήστης έχει και τη δυνατότητα εισαγωγής φωτογραφιών. Για τη δημιουργία του λογισμικού, εξετάστηκαν οι μέθοδοι και τα αντίστοιχα έντυπα μετασεισμικού ελέγχου των κατασκευών από διάφορες χώρες του κόσμου. Το λογισμικό που δημιουργήθηκε τελικά, πραγματοποιεί αξιολόγηση της καταλληλότητας χρήσης του κτιρίου με χρήση ενός αλγορίθμου. Η εξαγωγή του αποτελέσματος στηρίζεται στην αξιολόγηση και καταγραφή της βλάβης από τους μηχανικούς για μία σειρά από δομικά μέλη της κατασκευής. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται μία κλίμακα για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της βλάβης, με την οποία κατατάσσονται οι παρατηρούμενες βλάβες σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι. Η κλίμακα αυτή χρησιμοποιεί περιγραφικά κριτήρια, για την κατάταξη της παρατηρούμενης βλάβης, μαζί με συνοδευτικές εικόνες. Όλο το υλικό των κριτηρίων και των εικόνων περιλαμβάνεται στο λογισμικό που αναπτύχθηκε.