Εφήμερη πόλη: το συλλογικό δικαίωμα - κάτοικοι και νέα αστικότητα - Τριάντη, Πηνελόπη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Η συγγραφή αυτής της εργασίας πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όπου αφενός οι πόλεις και οι αστικές συνθήκες επαναπροσδιορίζονται και επανεξετάζονται μέσα από τις τεχνολογίες επικοινωνίας , την ψηφιακή δικτύωση και αναπαράσταση της ως περιβάλλοντα που βελτιώνουν τις ανθρώπινες ικανότητες δημιουργικότητας, μάθησης και ενεργής συμμετοχής και αφετέρου ο χρήστης μέσω των δυνατοτήτων των ψηφιακών εργαλείων διαχείρισης γνώσεων και καινοτομίας, έχει πρόσβαση και λόγο σε ζητήματα του φυσικού, θεσμικού και ψηφιακού χώρου της σύγχρονης πόλης. Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό πως η αντιμετώπιση των αστικών ζητημάτων αναζητά την ενεργοποίηση της πόλης ως πεδίου διαμεσολάβησης, συνάρθρωσης και συνεργασίας της φυσικής, θεσμικής και ψηφιακής δομής. Αναγνωρίζει τη μετεξέλιξη των πόλεων σε πολυεπίπεδα αστικά συστήματα μέσα στα οποία ανθρώπινες ικανότητες και υποδομές, θεσμοί διαχείρισης πληροφορίας και γνώσεων και ψηφιακά δίκτυα προσπαθούν να αλληλοσυμπληρώνονται με στόχο τη βελτίωση της συλλογικής ικανότητας της πόλης να επιλύει τα προβλήματα της. Η εργασία εστιάζει στις ομάδες και τα κινήματα πολιτών που διεκδικούν τα δικαιώματα τους στο δημόσιο χώρο σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες πόλεις, είτε με τη μορφή αγώνων, καταλήψεων, είτε μέσω της σύνδεσης τους με τις παγκόσμιες ροές και τα δίκτυα ώστε να επεκταθούν και να εδραιωθούν. Επίσης θίγονται ζητήματα όπως η ιδιότητα του πολίτη, κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και η καθημερινή ζωή στην πόλη.Παρουσιάζεται μια γενική επισκόπηση των αστικών πολιτικών της παγκόσμιας πόλης. Έμφαση δίνεται στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στον καπιταλισμό, την αστικοποίηση και την παραγωγή των κοινωνικο-χωρικών διαμορφώσεων σε συνάρτηση πάντα με την ψηφιακή δικτύωση και το ρόλο της στη διαμόρφωση των αστικών συλλογικοτήτων και του αστικού δομημένου περιβάλλοντος. Χρησιμοποιούμε παραδείγματα τέτοιων συλλογικοτήτων όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο, συγκεκριμένα στον Αθηναϊκό χώρο, τις δράσεις, το έργο τους και την επιρροή τους στη νέα κοινωνική συνθήκη, καθώς η Αθήνα ως μια σύγχρονη πόλη επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομία και τα δίκτυα ιεραρχίας ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε.