Μελέτη υποσταθμού του δικτύου διανομής (20kV/400V) - Γιαλλουράκης, Κοσμάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η συνθήκη ουδετέρωσης σε δίκτυα διανομής χαμηλής τάσης (ΧΤ), τα χαρακτηριστικά μεγέθη, (όπως ισχύς του Μ/Σ, χρησιμοποιούμενες ασφάλειες, διατομές και μήκη των εναέριων γραμμών μεταφοράς), δίνονται σε σχετικούς πίνακες της ΔΕΗ. Στο πρώτο κεφάλιαο γίνεται μια εκτενής και γενική εισαγωγή για τις γραμμές διανομής και πιο συγκεκριμένα για το εναέριο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, αναλύονται τα χαρακτηριστηκά των αγωγών, των καλωδίων της χαμηλής τάσης αλλά και των ασφαλειών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως μέσα προστασίας των εγκαταστάσεων, τόσο στη ΧΤ όσο και στη μέση τάση (ΜΤ). Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα είδη των ασφαλειών, τα χαρακτηριστικά λειτουργίας τους, οι εφαρμογές τους καθώς επίσης και η μορφή τους, με τη βοήθεια των σχημάτων που δίνονται. Στο επόμενα δυο κεφάλαια, γίνεται λόγος για την μηχανική και την διηλεκτρική αντοχή των αγωγών παρουσιάζοντας κάποια παραδείγματα. Στο τέταρτο και πέμπτο κεφάλαιο, αναφέρεται με λεπτομέρειες η θερμική αντοχή των γραμμών χαμηλής τάσης , η συνθήκη ουδετέρωσης καθώς επίσης και το ρεύμα βραχυκύκλωσης. Τέλος, γίνεται η μαθηματική επεξεργασία της συνθήκης ουδετέρωσης, βάσει των πληροφοριών που αντλήθηκαν από τους σχετικούς πίνακες της ΔΕΗ. Τέλος, παραθέτεται παράρτημα όπου γίνεται λόγος για τα φαινόμενα γήρανσης , διάσπασης και ιονισμού στους μετασχηματιστές διανομής, συγκεκριμένα για μονωτικό λάδι και μονωτικά στερεά. Αναφέρεται, η μακροσκοπική όπως επίσης και η κβαντική θεωρία των παραπάνω φαινομένων των στερεών μονωτικών.