Βιβλιογραφική ανασκόπηση των laser τύπου VCSEL και η ηλεκτρο-οπτική του διαμόρφωση - Γκόγκος, Βασιλακής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση εύρους ζώνης κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και η εισαγωγή απαιτητικών, από πλευράς εύρους ζώνης, διαδικτυακών εφαρμογών όπως, High Definition (HD) video και 3DTV-on-demand, θέτει υπό αμφισβήτηση τα παραδοσιακά δίκτυα πρόσβασης που βασίζονται σε καθαρά ηλεκτρικές VDSL λύσεις, σχεδιασμένες για ταχύτητες δεδομένων μερικών δεκάδων Mb/s. Προχωρώντας προς την επόμενη γενιά ευζωνικών δικτύων, η λύση που είναι ικανή να ανταποκριθεί στις ραγδαίες απαιτήσεις των χρηστών είναι η χρήση οπτικών τεχνικών Fiber-to-the-Home (FTTH) που επιτρέπουν ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως 10 Gb/s (GPON) και πρόσφατα έως 40 Gb/s (TWDM PON) στον χρήστη, επιδόσεις που υπερτερούν κατά πολύ των παραδοσιακών τηλεπικοινωνιακών δικτυακών υποδομών. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η βιβλιογραφική μελέτη των πομποδεκτών χαμηλού κόστους, οι οποίοι προσδιορίζονται για τα μελλοντικά παθητικά οπτικά δίκτυα πρόσβασης δεύτερης γενιάς και μπορούν να επιτύχουν ρυθμούς μετάδοσης πολύ μεγαλύτερους από αυτούς του TWDM PON.