Γεωμετρική τεκμηρίωση του μοναστηρίου της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στη νήσο Σίκινο - Διαλιάτσης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2015)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η γεωμετρική τεκμηρίωση του μοναστηρίου της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής της νήσου Σικίνου, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους αποτύπωσης. Η γεωμετρική τεκμηρίωση των μνημείων και των κατασκευών δίνουν τη δυνατότητα σε ιστορικούς, ερευνητές, μηχανικούς και επιστήμονες να αξιοποιήσουν το μοντέλο του σχήματος, του μεγέθους και της θέσης του αντικειμένου για την ιστορική μελέτη καθώς και την αποκατάσταση και την αξιοποίησή τους. Σήμερα, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται βασίζονται στο συνδυασμό εξελιγμένης τεχνολογίας και κλασσικών μέσων και τρόπων. Στην εργασία αυτή εξετάζονται οι μέθοδοι της κλασσικής γεωδαιτικής αποτύπωσης με τον γεωδαιτικό σταθμό Topcon GPT-3107N, ο οποίος διαθέτει τη δυνατότητα μέτρησης χωρίς ανακλαστήρα και της σάρωσης με τον ρομποτικό εικονογεωδαιτικό σταθμό Topcon Imaging Station 203, ενώ γίνεται και σύγκριση των τελικών αποτελεσμάτων. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα στάδια της προετοιμασίας των εργασιών, των εργασιών πεδίου και γραφείου καθώς και των αποτελεσμάτων (διαγράμματα όψεων-κατόψεων-τομών) και των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των δύο μεθόδων. Παράλληλα, εξετάζονται οι απαιτήσεις σε χρόνο, κόστος και ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνται για την εκτέλεση των εργασιών. Τέλος, γίνεται αναφορά και στη δυνατότητα του Topcon IS 203 παραγωγής 3D μοντέλων επιφανειών. Το μοναστήρι αυτό χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και λόγω μη ύπαρξης μηχανικών και εξειδικευμένων τεχνιτών, παρουσιάζει ανομοιομορφία και έλλειψη συμμετρίας στην κατασκευή του. Έτσι, τα διαγράμματα όψεων, κατόψεων και τομών μπορούν να αξιοποιηθούν για τη συντήρηση του ναού και την ανακαίνιση συγκεκριμένων χώρων, ώστε να μπορεί το μοναστήρι να αναδειχθεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και να μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις και επισκέψεις.