Διερεύνηση γενικών και ειδικών απαιτήσεων για σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων - Κώτση, Αρετή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2015)
Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι να διερευνήσει θέματα που αφορούν στη μεταφορά εμπορευμάτων με σιδηρόδρομο. Αναλύεται το συνολικό σύστημα της εμπορευματικής σιδηροδρομικής μεταφοράς και προσδιορίζονται τα στοιχεία εκείνα που επηρεάζουν καθοριστικά τη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης και μεταφοράς συγκεκριμένων κατηγοριών εμπορευμάτων. Αναπτύσσεται ένα μεθοδολογικό πλαίσιο με τη μορφή έμπειρου συστήματος, που περιλαμβάνει πληροφορίες για τη συσκευασία και διαχείριση των εμπορευμάτων, με στόχο την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού φόρτωσης και τροχαίου υλικού για τη σιδηροδρομική μεταφορά τους. Η εφαρμογή της μεθοδολογίας αυτής έγινε για τα εμπορεύματα των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, και συγκεκριμένα για προϊόντα μοριοσανίδων που παράγονται και διακινούνται από μία μεγάλη ελληνική επιχείρηση.