Το ρέμα του Ποδονίφτη: προσεγγίζω-μαθαίνω-βιώνω - Κανέλλη, Ανθή (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Ο Ποδονίφτης είναι ένας χείμαρος, που πηγάζει από τις νοτιοδυτικές πλαγιές του Πεντελικού όρους και διασχίζει τις περιοχές των Βριλησσίων, του Χαλανδρίου, της Ν.Ιωνίας και πριν τη συμβολή του με τον Κηφισό, καθορίζει το όριο του Ε Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων με το Δήμο Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας. Στα πλαίσια της διπλωματικής μας εστιάσαμε στο τελευταίο τμήμα του Ποδονίφτη, πριν τη συμβολή του με τον Κηφισό και μέχρι το άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας. Σε αυτά τα σχεδόν 3 χιλιόμετρα μήκους, ο Ποδονίφτης καταφέρνει να κρατά σε απόσταση 3 διαφορετικούς δήμους αλλά και να τους συνδέει ενώ παρουσιάζει μεγάλη μορφολογική ποικιλία, με ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα να διατηρείται προς την περιοχή του άλσους Προμπονά. Μέσω της ανάλυσης και κατανόησης της παραρεμάτιας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, οδηγηθήκαμε σε μία συνολική πρόταση για το ρέμα, με τρία σημεία εστίασης τα οποία απλώνονται σχεδόν ισότιμα στο μήκος του. Βασικός μας στόχος ήταν το φυσικό στοιχείο του Ποδονίφτη και του νερού να γίνει κομμάτι των ροών της πόλης, μέσω της ενίσχυσης των διαδρομών για πεζούς, της ενίσχυσης της βιοποικιλότητας και της οικοεκπαίδευσης, της βιωματικής επαφής με όλους τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους επί του ρέματος και κυρίως της ελεύθερης πρόσβασης στο επίπεδο του νερού αλλά και της παράλληλης με αυτό κίνηση. Το νερό φαίνεται να έχει χαθεί μέσα στον ιστό των σύγχρονων πόλεων, και εμείς μέσω της διπλωματικής μας θέλαμε να αναδείξουμε πως τα φυσικά στοιχεία μπορούν να αποκτήσουν μία νέα δυναμική και παρουσία μέσα στα αστικά περιβάλλοντα.