Τομές στο μεταβαλλόμενο οικιστικό τοπίο των Τιράνων - Χαλίμι, Μιλέντι (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2015)
Αφορμή για την παρούσα διπλωματική εργασία αποτέλεσε η βιωματική μου εμπειρία από τους έντονους χωρικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς, που συντελούνται στο αστικό τοπίο των Τίρανων, μετά την μετάβαση της χώρας από τον υπαρκτό σοσιαλισμό, στον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά. Συγκεκριμένα, η διπλωματική αυτή εργασία επικεντρώνεται στις πρώην περιοχές κρατικής-κοινωνικής κατοικίας, οι οποίες έχουν δεχτεί και την μεγαλύτερη πίεση, ώστε να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για περισσότερο χώρο κατοίκησης, που επέφερε η έντονη αστικοποίηση των Τιράνων την μετα-σοσιαλιστική περίοδο, αλλά και η στεγαστική πολιτική της προηγούμενης περιόδου. Σήμερα, η εικόνα των συγκροτημάτων αυτών χαρακτηρίζεται από μια ποικιλομορφία και ένα συνονθύλευμα ιδιωτικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, όπου η οργανωμένη δόμηση συνυπάρχει με την αυθαίρετη και ο ελεύθερος χώρος έχει κατακερματιστεί ή έχει καταληφθεί. Στα πλαίσια της παρούσης εργασίας επιχειρείται μια κατηγοριοποίηση και ποιοτική ανάλυση των επεμβάσεων αυτών προκειμένου να αναπτυχθούν νέα σχεδιαστικά εργαλεία που θα δίνουν την δυνατότητα στις περιοχές αυτές να ανταποκριθούν στα νέα κοινωνικά δεδομένα και παράλληλα να μετασχηματιστούν σε σύγχρονα αστικά σύνολα. Η τελική πρόταση εφαρμόζεται σε ένα συγκρότημα-πρότυπο το οποίο θα αποτελεί παράδειγμα για ανάλογες σχεδιαστικές προτάσεις.