Ελαίας οικήματα - Δήσιου, Σοφία (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Ελαιώνας δελφικού τοπίου: Μία τεράστια έκταση 45.000 στρεμμάτων ή 650.000 ελαιόδεντρων οριοθετημένη από τρία βουνά και τη θάλασσα _ η θέα των Δελφών. Ένα πεδίο συνάντησης της ιερότητας και της αγροτικής παραγωγής που σταδιακά εγκαταλείπεται και ερημώνει. Σ’ αυτό έχει οδηγήσει η νομοθεσία που προστατεύει το δελφικό τοπίο και ο μη εκσυγχρονισμός των ελαιοκομικών διαδικασιών, με κύρια εκείνη της καταπολέμησης του δάκου, ενός εντόμου που καταστρέφει τον ελαιόκαρπο. Με την πρότασή μας προσπαθήσαμε να αναζωογονήσουμε τον ελαιώνα μέσω του αγροτουρισμού βασιζόμενες στο διττό του χαρακτήρα: μιας μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης με έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα. Η σχέση μάλιστα κατοίκησης και καλλιέργειας είναι κάτι με μακρά παράδοση, καθώς συναντάται σε πολλές αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Προτείνουμε λοιπόν ένα αγροτουριστικό μοντέλο που αποτελείται από 52 μονάδες διάσπαρτες μέσα στον ελαιώνα και ένα διαχειριστικό κέντρο στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κίρρας. Η χωροθέτηση και ο σχεδιασμός των μονάδων λαμβάνουν υπόψιν τη διαδικασία και τη χωρική απαίτηση κάθε ελαιοκομικής εργασίας. Προκύπτουν έτσι ως σταυροειδείς μορφές ανάμεσα στα ελαιόδεντρα. Επίσης, ο αριθμός και η πυκνότητά τους καθορίζεται από ένα πρόγραμμα για την δακοκτονία, το Entomatic. Το αγροτουριστικό πρόγραμμα θα λειτουργεί καθ ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενισχύοντας έτσι τη τοπική οικονομία. Η παρέμβαση εν τέλει απευθύνεται όχι μόνο στον επισκέπτη αλλά και στο παραγωγό και τον κάτοικο.