Τεχνικές βαθιάς μάθησης και εφαρμογές στην ανίχνευση προσώπων σε εικόνες - Μελέτης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2015)
Τα τελευταία χρόνια η αφθονία της οπτικοακουστικής πληροφορίας και η ταχεία αύξηση των υπολογιστικών δυνατοτήτων των μηχανών έστρεψαν το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών σε μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων οδηγούμενες από μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Ο προσανατολισμός αυτός, οδήγησε σε μεγάλη ανάπτυξη των Τεχνικών Βαθιάς Μάθησης και ιδιαίτερα του κλάδου των Συνελικτικών Νευρωνικών Δικτύων (ΣΝΔ). Τα Δίκτυα αυτά εμπνέονται από τη δομή και τη λειτουργικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου και έχουν τη δυνατότητα να αυτορρυθμίζουν τη βαρύτητα των συνδέσεών τους μέσω επιβλεπόμενης εκπαίδευσης σε πολύ μεγάλα σύνολα δεδομένων. Στόχοι της Διπλωματικής Εργασίας είναι η ανάλυση των σύγχρονων ΣΝΔ και η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων, αλλά και η εφαρμογή ενός, τελευταίας τεχνολογίας, ΣΝΔ για τον εντοπισμό προσώπων σε εικόνες. Αρχικά, γίνεται αναφορά των βασικών στοιχείων της Μηχανικής Μάθησης, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ΣΝΔ, ενώ μεγάλο μέρος της Εργασίας αφιερώνεται στην ανάλυση της αρχιτεκτονικής, των ιδιοτήτων και του τρόπου εκπαίδευσης των σύγχρονων ΣΝΔ. Η παρουσίαση γίνεται με υπόβαθρο το θεμελιώδες πρόβλημα της ταξινόμησης εικόνων και ως εφαρμογή υλοποιείται ένα σύστημα εντοπισμού προσώπων ανεξαρτήτου γωνίας λήψης σε εικόνες, με τη χρήση του επιτυχημένου ΣΝΔ ταξινόμησης AlexNet. Κατασκευάζεται, με έξυπνες τεχνικές επαύξησης, ένα σύνολο δεδομένων 1 εκατομμυρίου εικόνων από τις βάσεις δεδομένων AFLW και FaceScrub, που έχουν συνολικά 100,000 εικόνες. Το σύνολο αυτό χρησιμοποιείται για την ειδική προσαρμογή του προεκπαιδευμένου AlexNet από το σύνολο ILSVRC. Για τον εντοπισμό χρησιμοποιείται πολυκλιμακωτή ανάλυση εικόνων και το εξειδικευμένο AlexNet, ώστε να προκύψουν οι τοποθεσίες των προσώπων σε οποιαδήποτε κλίμακα.