Μελέτη και καθορισμός ελεύθερου φάσματος κενών τηλεοπτικών διαστημάτων με χρήση του εργαλείου προσομοίωσης Seamcat - Χατζηνεοφύτου, Ελπίδα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται το ελεύθερο φάσμα που προκύπτει από την μετάβαση από την αναλογική στη ψηφιακή τηλεόραση. Συγκεκριμένα, αναλύεται η συνύπαρξη υπηρεσιών τηλεόρασης και ασύρματων επικοινωνιών στο ελεύθερο αυτό φάσμα, στη ζώνη των UHF συχνοτήτων. Στα πρώτα κεφάλαια παρουσιάζεται το θεωρητικό μέρος. Συγκεκριμένα, αρχικά περιγράφεται εκτενώς η λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης καθώς και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση της. Στη συνέχεια, αναλύεται το πώς προκύπτει το ελεύθερο φάσμα των κενών τηλεοπτικών διαστημάτων. Στο τέλος του θεωρητικού μέρους, αναφέρονται και αναλύονται ορισμένοι πιθανοί τρόποι αξιοποίησης του ελεύθερου αυτού φάσματος. Μετά το θεωρητικό μέρος, ακολουθεί το κομμάτι της προσομοίωσης. Αρχικά παρουσιάζεται το εργαλείο προσομοίωσης (Seamcat) που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και οι δυνατότητές του. Έπειτα, θεωρώντας πως στο ελεύθερο φάσμα που προέκυψε λειτουργεί η υπηρεσία LTE, μελετάται με πολλά και διαφορετικά σενάρια η παρεμβολή που δημιουργείται από την μια υπηρεσία στην άλλη . Έτσι μελετώνται τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των παρεμβολών και προτείνονται λύσεις για τη μείωση των παρεμβολών και την επίτευξη της αρμονικής συνύπαρξης των υπηρεσιών αυτών.