Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Koca, Mihallaq (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η καταγραφή και η παρουσίαση των τεχνολογιών που έχουν ως βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και βρίσκουν εφαρμογή στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Π.Φ.Υ). Αρχικά, παρουσιάζονται ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας καθώς και οι διάφοροι ορισμοί και έννοιες της πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπως αυτά έχουν δοθεί από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά τα είδη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα πλεονεκτήματα καθώς και ο τρόπος διαχείρισης της παραγόμενης από αυτές ενέργεια μέσω κατάλληλων διατάξεων αποθήκευσης όπως είναι οι συσσωρευτές και οι μπαταρίες. Έπειτα, εξηγούνται αναλυτικά προτάσεις και πειράματα που έχουν ως λύση την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνηση των ηλεκτρομηχανικών συσκευών ΑμΕΑ από ανανεώσιμες πήγες ενέργειας και συγκεκριμένα τη εκμετάλλευση της παραγόμενης ισχύος από την ηλιακή ενέργεια μέσω κατάλληλα τοποθετημένων φωτοβολταϊκών διατάξεων. Ακολούθως, παρουσιάζονται διάφορα projects που πραγματοποιήθηκαν αξιοποιώντας τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενεργείας από κρατικούς, ιδιωτικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό την πρόληψη, τη θεραπεία ασθενειών αλλά και γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και υγείας των ανθρώπων στους οποίους εφαρμόστηκαν. Επιπροσθέτως, γίνεται μια θεωρητική ανάλυση του ρόλου του κινητού τηλεφώνου στην διαχείριση της υγείας μέσω mHealth εφαρμογών, καθώς και διάφορα υπολογιστικά μοντέλα ποσότητας κατανάλωσης ενέργειας από έξυπνα τηλέφωνα (Smartphone) όταν αυτά είναι συνδεμένα σε κάποιο 3G/4G δίκτυο, όταν κάνουν χρήση Bluetooth ή όταν χρησιμοποιούν κάποιο ασύρματο δίκτυο WI-Fi αναδεικνύοντας το πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη χρήση εφαρμογών γενικά στα Smartphone και παρέχοντας ως μερική ή πλήρη λύση διάφορες συσκευές φορτιστών ΑΠΕ. Τέλος, σημαντικό θεωρήθηκε η παρουσίαση διάφορων προτάσεων για τους τρόπους βελτίωσης των τεχνολογίες ΑΠΕ, καθώς και προτάσεις τεχνολογιών για εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο της Υγείας. Ολοκληρώνοντας, ως επίλογο της διπλωματικής εργασίας γίνεται αναφορά σε συμπεράσματα ως κατάληξη μετά το τέλος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης .