Συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά συστήματα - Τετώρος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των ηλιοθερμικών συγκεντρωτικών συστημάτων η οποία βρίσκεται υπό συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και είναι μία από τις ανανεώσιμες τεχνολογίες που μπορούν να λύσουν τα σημερινά και μελλοντικά προβλήματα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η τεχνολογία αυτή έχει δοκιμαστεί κυρίως στην Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα. Αποτελείται από οκτώ κεφάλαια. Στο πρώτο δίνεται ένα γενικό πλαίσιο που είναι κοινό σε ολα τα είδη των συγκεντρωτικών συστημάτων και γίνεται και μια σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη της. Τα ηλιακά συστήματα είναι τεσσάρων ειδών: τα παραβολικά κοίλα, οι ηλιακοί πύργοι ισχύος, οι συλλέκτες Fresnel και το σύστημα δίσκου- Stirling. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια αναλυτική περιγραφή των παραβολικών κοίλων, των επί μέρους τμημάτων του ενώ τονίζονται τα σημαντικότερα μέρη της αποθήκευσης θερμότητας. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η τεχνολογία του ηλιακού πύργου ισχύος, τα εξαρτήματά του και ένα υβριδικό σύστημα. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται ο γραμμικός συλλέκτης Fresnel και στο πέμπτο περιγράφεται η τεχνολογία δίσκου/μηχανής. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στις μεγαλύτερες μονάδες από κάθε τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ στο έβδομο γίνεται μια σύντομη αναφορά στην Ελλάδα και τις προοπτικές ανάπτυξης μιας τέτοιας μονάδας. Στο όγδοο κεφάλαιο δίνεται μια περίληψη της συγκεντρωτικής ηλιοθερμικής τεχνολογίας