Ανάπτυξη νέου δείκτη μέτρησης ευημερίας με βάση υποκειμενικά και αντικειμενικά στοιχεία - Φραγκούλης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη πολιτική σκηνή επικρατεί η πεποίθηση ότι το ΑΕΠ αποτελεί ένα μέτρο που εκφράζει τα ποσοστά της ευημερίας σε εθνικό επίπεδο. Παρόλα αυτά η παραπάνω άποψη είναι εικονική καθώς το Α.Ε.Π παρουσιάζει μια πλασματικά θετική εικόνα αφού θεωρεί ότι κάθε χρηματική συναλλαγή αυξάνει την ευημερία εξ ορισμού. Όμως η ευημερία είναι μια έννοια που δεν μπορεί να εκφραστεί μόνο με χρηματοοικονομικούς όρους γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία νέων δεικτών έτσι ώστε να περικλείουν κάθε διαφορετική πτυχή της. Η παρούσα διπλωματική ασχολείται σε πρώτο επίπεδο με την έννοια του δείκτη καθώς και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ώστε να θεωρείται <<καλός>>. Στην πορεία δίνεται έμφαση στο διαχωρισμό μεταξύ υποκειμενικών και αντικειμενικών δεικτών τονίζοντας την σπουδαιότητα των υποκειμενικών στη μέτρηση της ευημερίας. Η αναζήτηση σε αρκετές βιβλιογραφικές πηγές οδήγησε στην εύρεση 18 δεικτών μέτρησης της ευημερίας, οι οποίοι και αναλύθηκαν αναφέροντας: τη χρησιμότητά τους, τη μεθοδολογία τους, τις πηγές δεδομένων που χρησιμοποιούν και τέλος μια αξιολόγηση αυτών. Εν συνεχεία οι δείκτες κατηγοριοποιήθηκαν βάσει συγκεκριμένων αξόνων ανάλυσης και παρουσιάστηκαν τα αντίστοιχα γραφήματα. Τέλος με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνουν κάποιοι από αυτούς τους 18 δείκτες αλλά και περεταίρω ενασχόλησης με το αντικείμενο της ευημερίας καταλήγουμε στη δημιουργία ενός νέου δείκτη μέτρησης αυτής, του Δείκτη Κοινωνικού Κράτους. Ο δείκτης αυτός υπολογίστηκε για την Ελλάδα(για 4 έτη) καθώς και για άλλες τρεις Ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματά αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν σε αντίστοιχα γραφήματα.