Μοντελοποίηση διαδικασιών του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) με τη χρήση του λογισμικού ARIS - Κουσούτη, Ειρήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μοντελοποίηση των διαδικασιών του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Συγκεκριμένα, έγινε καταγραφή των υφιστάμενων διαδικασιών, μελέτη αυτών και επανασχεδιασμός τους, με τη χρήση του λογισμικού ARIS Architect 9.7. Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται μία σύντομη εισαγωγή στη μοντελοποίηση των επιχειρήσεων, εξηγώντας πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη μεθόδων μοντελοποίησης επιχειρήσεων και αναλύοντας τις φάσεις υλοποίησης της διοίκησης επιχειρήσεων. Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται αρχικά μία σύντομη περιγραφή των κύριων μεθόδων μοντελοποίησης επιχειρήσεων και, στη συνέχεια, αναλύεται εκτενώς η αρχιτεκτονική ARIS. Περιγράφονται οι όψεις της αρχιτεκτονικής, τα βασικά διαγράμματα της κάθε όψης και τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται στο λογισμικό ARIS Architect 9.7. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα διαγράμματα EPC (Event Driven Process Chain), τα οποία χρησιμοποιούνται εκτενώς στο Κεφάλαιο 7, για την μοντελοποίηση των επανασχεδιασμένων διαδικασιών. Στο Κεφάλαιο 3 περιγράφεται η εξέλιξη των θαλάσσιων μεταφορών και το πώς εδραιώθηκε το εμπορευματοκιβώτιο (Ε/Κ) ως κύριο μέσο μεταφοράς. Στη συνέχεια, εξετάζονται οι διάφοροι τύποι εμπορευματοκιβωτίων και η κατηγοριοποίησή τους κατά ISO. Ακόμα, συζητούνται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν τα εμπορευματοκιβώτια ως μέσο μεταφοράς. Τέλος, αναφέρονται τα διάφορα πλοία που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, και οι διάφορες απαιτήσεις που υπάρχουν για την εξυπηρέτηση των πλοίων αυτών. Στο Κεφάλαιο 4 γίνεται αναφορά στη δομή των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων και στο μηχανολογικό εξοπλισμό που συναντάται συνήθως σε έναν Σ.ΕΜΠΟ. Ακόμα, περιγράφονται οι βασικές λειτουργίες που επιτελούνται στους σταθμούς αυτούς. Η εισαγωγή αυτή στη δομή και τις λειτουργίες των ΣΕΜΠΟ είναι πολύ βασική ώστε να γίνει εύκολα κατανοητή η περιγραφή της παρούσας κατάστασης στο Κεφάλαιο 6, αλλά και του επανασχεδιασμένου συστήματος στο Κεφάλαιο 7. Στο Κεφάλαιο 5 παρατίθενται ορισμένες γενικές πληροφορίες για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, η ιστορία του και η δομή του. Στη συνέχεια, περιγράφεται ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, ο μηχανολογικός εξοπλισμός που διαθέτει και ο κύριος ανταγωνιστής του. Στο Κεφάλαιο 6 γίνεται η περιγραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης (as-is) των διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στο ΣΕΜΠΟ. Τα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν από συνεντεύξεις που διεξήχθησαν με υπαλλήλους του ΟΛΠ και από προσωπική παρατήρηση των διαδικασιών. Στο τέλος του Κεφαλαίου παρατίθενται ορισμένα βασικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν. Τέλος, στο Κεφάλαιο 7 αποτυπώνονται οι στρατηγικοί στόχοι της μοντελοποίησης των διαδικασιών του ΣΕΜΠΟ, περιγράφονται τα σημεία των οποίων προτείνεται ο επανασχεδιασμός και, τέλος, παρουσιάζονται τα διαγράμματα των επανασχεδιασμένων διαδικασιών που δημιουργήθηκαν με τη χρήση του λογισμικού ARIS Architect 9.7.