Μείωση της θερμοκρασίας κυψέλης φωτοβολταϊκής μονάδας με τη χρήση υλικών αλλαγής φάσης. Προσομοίωση με τη μέθοδο αλλαγής φάσης - Kλαδίδιος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2015)
Οι κατασκευάστριες εταιρείες φωτοβολταϊκών μονάδων αξιολογούν τις μονάδες με βάση τη μέγιστη παραγόμενη ισχύ τους. H ονομαστική ισχύς αντιστοιχεί σε κοινές συνθήκες αναφοράς (θερμοκρασία κυψέλης Tcell=25 oC, ένταση ηλιακής ακτινοβολίας G=1 kW/m2, και μάζα αέρα ΑΜ=1.5). Στην πραγματικότητα η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι χαμηλότερη και η θερμοκρασία κυψέλης υψηλότερη, παράγοντες που οδηγούν σε μειωμένη παραγόμενη ισχύ. Στην παρούσα εργασία θα εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης της θερμοκρασίας κυψέλης με μία από τις προτεινόμενες μεθόδους θερμικού ελέγχου, τη χρήση υλικών αλλαγής φάσης. Η φωτοβολταϊκή μονάδα, τόσο αυτούσια όσο και σαν σύστημα σε άμεση επαφή με το εκάστοτε υλικό αλλαγής φάσης, θα μοντελοποιηθεί με τη μέθοδο πεπερασμένων διαφορών.