Εισηγητικό σύστημα για ταινίες με βάση το περιεχόμενο και έμφαση στους υποτίτλους - Μπουγιατιώτης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2015)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη μεθόδων ανάλυσης θεματικού περιεχομένου των υποτίτλων καθώς και των ηχητικών χαρακτηριστικών των ταινιών, για την υλοποίηση ενός εισηγητικού συστήματος για ταινίες. Εφαρμόζοντας μεθόδους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και topic modeling αλγορίθμων στους υπότιτλους, εξαγάγουμε τη θεματική δομή των ταινιών και αποφαινόμαστε για την ομοιότητα μεταξύ τους, με βάση την αναπαράσταση αυτών στο θεματικό χώρο. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε και διάφορες μεθόδους ανάλυσης των ηχητικών σημάτων των ταινιών που μας δίνουν πληροφορίες για το είδος της μουσικής και τα ηχητικά συμβάντα σε αυτές. Με τις νέες αυτές αναπαραστάσεις για τις ταινίες, επεκτείνουμε το σύστημα μας χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους σύντηξης των διαφορετικών μοντέλων, για βελτιωμένα αποτελέσματα. Προς επιβεβαίωση των μεθόδων αυτών, υλοποιείται ένα πλήρες σύστημα εισηγήσεων με τις παραπάνω τεχνικές και παρατηρούνται οι επιδόσεις του. Για το σκοπό αυτό, κατασκευ- άσαμε ένα dataset από 160 γνωστές ταινίες και εργαστήκαμε με αυτό. Διερευνήθηκαν οι διάφοροι τρόποι αξιολόγησης της ποιότητας των εισηγήσεων και δημιουργήθηκαν κατάλλη- λα μέτρα απόδοσης για το σύστημά μας. Τα πειραματικά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η αναπαράσταση των ταινιών σε θέματα οδηγεί σε ποιοτικές εισηγήσεις και ότι η σύντηξη των διαφορετικών πηγών πληροφορίας, ωθεί το σύστημα σε βελτιωμένα αποτελέσματα. Συ- νοψίζοντας, το σύστημα εισηγήσεων που δημιουργήσαμε όχι μόνο παρέχει ικανοποιητικές συστάσεις και αναπαραστάσεις των ταινιών σε διάφορους χώρους πληροφορίας, αλλά προωθεί και τη καινοτόμα ιδέα της πλοήγησης στο χώρο των θεμάτων σε συσχετισμό με τις ταινίες.