Ανάπτυξη μεθοδολογίας διακρίβωσης και ελέγχου δεκτών GNSS με τη μέθοδο του σχετικού στατικού εντοπισμού - Κανελλόπουλος, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η μελέτη των προϋποθέσεων εφαρμογής και των αποτελεσμάτων του ISO 17123-8 με σκοπό την συμπλήρωση και την αναβάθμιση της μεθόδου ελέγχου δεκτών GNSS. Με γνώση των παραπάνω γίνεται ανάπτυξη πέντε μεθοδολογιών που μπορούν να ορίσουν τις διαδικασίες ελέγχου και διακρίβωσης δορυφορικών δεκτών GNSS, με τη μέθοδο του σχετικού στατικού εντοπισμού. Γίνεται αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε μεθοδολογίας, και τέλος προτείνεται και εφαρμόζεται η πιο κατάλληλη. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της Μετρολογίας, από το αρχαιότερο διατηρημένο πρότυπο μήκους στη Μεσοποταμία το 4000 π.Χ. μέχρι το ενιαίο σύστημα μονάδων (S.I), την εμφάνιση του GPS και την ίδρυση διάφορων μετρολογικών οργανώσεων. Επίσης αναφέρεται ο ορισμός της επιστήμης της Μετρολογίας και αναλύονται οι τομείς δραστηριότητάς της, με έμφαση στη Γεωδαισία. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναφέρονται όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στα λειτουργικά τμήματα του συστήματος GNSS που επισημαίνονται στην μελέτη. Γίνεται αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά και στην χρονική και επιστημονική εξέλιξη του δορυφορικού συστήματος και σήματος, στην λειτουργία και τη δομή των επίγειων δεκτών, στα παρατηρούμενα μεγέθη καθώς επίσης και στα σφάλματα που ανακύπτουν από τις μετρήσεις με τα συστήματα GNSS. Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση του ISO 17123-8 με έμφαση στα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του. Περιγράφονται αναλυτικά οι απαιτήσεις και οι μέθοδοι που περιέχονται σε αυτό. Επίσης αναφέρονται οι στατιστικοί έλεγχοι που εφαρμόζονται σε καθεμία από τις πρότυπες διαδικασίες ελέγχου των υπό μελέτη γεωδαιτικών οργάνων. Τέλος πραγματοποιείται μια εφαρμογή της διαδικασίας και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα.