Ρευστοδυναμικά χαρακτηριστικά τριφασικών αντιδραστήρων καταλυτικών σειριακών σωματιδίων - Φωτόπουλος, Ελευθέριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ), 2014)
Μελέτη ενός νέου τύπου αντιδραστήρα δομημένης κλίνης σειριακών σωματιδίων, για την υποκλιμάκωση αντιδραστήρων τριφασικών διεργασιών. Οι παράμετροι λειτουργίας οι οποίοι μελετήθηκαν στα πλάισια της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι τα ρευστοδυναμικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Μελετήθηκε η επίδραση των επιφανειακών ταχυτήτων αέριας και υγρής φάσης , η επίδραση της διαφορετικής διευθέτησης του αντιδραστήρα σε κατακόρυφη και σπειροειδή μορφή , η επίδραση της διαφορετικής γεωμετρίας εκβόλων δημιουργώντας κλίνες με μη πορώδη σφαιρικά έκβολα , κυλίνδρικά έκβολα αλλά και με τριμμένα έκβολα στην έκταση της αξονικής διασποράς των μορίων υγρού , στο συνολικό υγρό παρακράτημα καθώς και στην πτώση πίεσης ανά μήκος αντιδραστήρα