Ηλιακά κελιά ευαισθητοποιημένα με κβαντικές τελείες μέρος β (με έμφαση στα επιμέρους στοιχεία του ηλιακού κελιού) - Θεοδωρόπουλος, Ναπολέων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών (ΙΙΙ), 2014)
Για περιβαλλοντολογικούς και οικονομικούς λόγους, η ανεξάντλητη πηγή ενέργειας του ήλιου, τείνει χρόνο με το χρόνο να αντικαθιστά τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Την τελευταία εικοσαετία, λόγω της υψηλής θεωρητικής τους απόδοσης τα ηλιακά κελιά ημιαγωγών έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κβαντικής μηχανικής, η ευαισθητοποίηση τους με κβαντικές τελείες δείχνει ότι θα είναι το μέλλον στην μετατροπή ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια. Άλλωστε οι πειραματικές αποδόσεις που ξεκίνησαν περίπου το 2002 με τιμές μικρότερες του 1% έχουν πλέον ξεπεράσει το 8,5%. Η εργασία αυτή είναι μια ανασκόπηση της τελευταίας δεκαετίας στις τεχνικές βελτιστοποίησης απόδοσης μετατροπής των ηλιακών κελιών ημιαγωγών ευαισθητοποιημένων με κβαντικές τελείες, εστιάζοντας στην δομή των κρυσταλλικών ημιαγωγών ευρέος χάσματος, όπως της τιτανίας και τις ιδιότητες τους καθώς και την λειτουργία του αντίθετου ηλεκτρόδιου και του ηλεκτρολύτη στην διάταξη του φωτοηλεκτροχημικού κελιού.