Επιχειρησιακή έρευνα: μη γραμμικός προγραμματισμός - Ζαβόλα, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Έρευνα, μέσω μιας ιστορικής αναδρομής και δείχνοντας εφαρμογές της. Στη συνέχεια, μπαίνοντας στον μη γραμμικό Προγραμματισμό, που είναι το θέμα της εργασίας, παρουσιάζονται κάποια βασικά παραδείγματα, το πώς γίνεται η γραφική απεικόνιση και τα κύρια είδη προβλημάτων μη γραμμικού Προγραμματισμού. Ακολούθως, περιγράφεται η βελτιστοποίηση προβλημάτων, χωρίς περιορισμούς, σε προβλήματα μίας και πολλών μεταβλητών. Επιπρόσθετα, παρουσιάζεται η βελτιστοποίηση, σε προβλήματα με περιορισμούς και οι συνθήκες Karush-Kuhn-Tucker, που χρειάζονται για την επίλυσή τους. Τέλος, αναλύονται διεξοδικά είδη προγραμματισμού, για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων, ο Τετραγωνικός, ο Διαχωρίσιμος, ο Κυρτός και ο μη Κυρτός Προγραμματισμός.