Μελέτη διάβρωσης χάλυβα σε περιβάλλον χύδην φορτίου σιδηρομεταλλεύματος - Χουρμούζη, Ειρήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών (ΙΙΙ), 2015)
Η μεταφορά των σιδηρομεταλλευμάτων μέσω της θάλασσας γίνεται σε πλοία χύδην φορτίου. Στην παρούσα εργασία έχουμε στη διάθεσή μας ποσότητες από μεταλλεύματα σιδήρου σε μορφή σφαιριδίων, δυο διαφορετικών προελεύσεων. Σκοπός είναι να μελετηθεί η διαβρωτική συμπεριφορά των υλικών αυτών πάνω στο χάλυβα του πλοίου που τα μεταφέρει. Αρχικά γίνεται χαρακτηρισμός και σύγκριση του υλικού των δυο τύπων σιδηρομεταλλεύματος, μέσω αναλυτικών μεθόδων. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι η Οπτική Μικροσκοπία, η Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σάρωσης και η Περίθλαση ακτίνων Χ. Παρατηρήθηκε ότι ο τύπος 2 έχει περισσότερο πορώδες από τον 1. Με πειράματα ποιοτικού προσδιορισμού περιεχόμενης υγρασίας και ικανότητας ρόφησης υγρασίας για τους δυο τύπους μεταλλεύματος, διαπιστώθηκε ότι ο τύπος 2 είχε μεγάλη ροφητική ικανότητα, σε σχέση με τον 1, που είχε σχεδόν μηδενική. Οπότε ο δεύτερος τύπος ήταν αυτός που μελετήθηκε η επίδρασή του στο χάλυβα. Μετά από έκθεση δοκιμίων μη επικαλυμμένου χάλυβα σε περιβάλλον επαφής με μεταλλεύματα τύπου 2 σε υγρασία σε ισορροπία και σε περιβάλλον σκέτης υγρασίας, διαπιστώθηκε ότι όταν υπάρχει το μετάλλευμα στο αμπάρι εντείνεται σημαντικά το φαινόμενο της διάβρωσης, ανάλογα και με το χρόνο παραμονής του φορτίου. Έτσι, το μετάλλευμα ροφώντας υγρασία προκαλεί διάβρωση στα σημεία επαφής με το χάλυβα, η τιμή της οποίας για μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι ανησυχητική, όμως για μεγάλο διάστημα 7 μηνών γίνεται κρίσιμη.