Διερεύνηση των δυνατοτήτων σύνταξης τρισδιάστατου τηματολογίου από UAV δεδομένα - Μαράκη, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2015)
Τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των επιστημών και των τεχνολογιών, ο χώρος και όσα αυτός περιλαμβάνει γίνονται πολυπλοκότερα και πολυσύνθετα. Για την καλύτερη αντίληψη και αναπαράστασή του, ο κόσμος έχει στραφεί στην τρισδιάστατη μοντελοποίηση. Συνεπώς, και η ανάγκη για δημιουργία 3D Κτηματολογίου, για την ορθολογικότερη διαχείριση του χώρου και του δομημένου περιβάλλοντος, μεγαλώνει. Πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες για την εφαρμογή του καταλληλότερου για κάθε χώρα 3D κτηματολογικού μοντέλου και όλο και περισσότερα κράτη μεταβάλλουν το νομικό τους καθεστώς για την ομαλή μετάβαση στο νέο αυτό σύστημα. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι και τεχνολογίες για τρισδιάστατη μοντελοποίηση όπως φωτογραμμετρικές τεχνικές, σε σάρωση με laser και σε κανονιστικές εφαρμογές. Κάθε μέθοδος και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθούν εξαρτάται από τις απαιτήσεις και τη χρήση του μοντέλου.