Προσομοίωση του Δημαρχείου Ελευσίνας με το πρόγραμμα DesignBuilder και επιλογή του βέλτιστου σεναρίου εξοικονόμησης ενέργειας - Κριεκούκης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ενεργειακή μελέτη του Δημαρχείου Ελευσίνας και η επιλογή του βέλτιστου σεναρίου εξοικονόμησης ενέργειας. Για να πραγματοποιηθεί η συγκριμένη μελέτη κρίνεται απαραίτητο το κτίριο να προσομοιωθεί σε κατάλληλο λογισμικό προσομοίωσης. Στα λογισμικά προσομοίωσης κατασκευάζοντας ένα μοντέλο παρέχεται η δυνατότητα να προσδιοριστεί η συμπεριφορά του σε διάφορες τροποποιήσεις σχετικά με τον τρόπο ψύξης και θέρμανσης του κτιρίου ή ακόμα και στα δομικά χαρακτηριστικά του. Στην τρέχουσα διπλωματική εργασία χρησιμοποιείται το λογισμικό DesignBuilder. Μέσω της ενεργειακής προσομοίωσης προσδιορίζονται οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου . Έπειτα από τον συγκεκριμένο προσδιορισμό δύναται να εξεταστούν διάφορα σενάρια εξοικονόμησης ενέργειας και να επιλεγεί το βέλτιστο. Η χρονική διάρκεια της ενεργειακής μελέτης ισούται με ένα ολόκληρο έτος επομένως προσδιορίζονται οι ψυκτικές και θερμικές ανάγκες του κτιρίου. Πέρα από τις προαναφερθείσες ανάγκες στο κτίριο υφίστανται καταναλώσεις ρεύματος από τον εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό αλλά και από την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Για να εξεταστεί η αξιοπιστία του μοντέλου που κατασκευάστηκε στο DesignBuilder συγκρίνονται τα αποτελέσματα της προσομοίωσης με τις καταναλώσεις ρεύματος 12 μηνών από λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όταν η απόκλισή μεταξύ τους είναι αρκετά μικρή θεωρείται ότι το μοντέλο ακολουθεί πιστά το υφιστάμενο κτίριο. Επομένως, όποιες ενεργειακές διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ των σεναρίων εξοικονόμησης ενέργειας, αναμένονται να προκύψουν και αν τα συγκεκριμένα σενάρια εφαρμοστούν στο υφιστάμενο κτίριο. Τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν την εγκατάσταση νέων και πιο αποδοτικών αντλιών θερμότητας και την τοποθέτηση παραθύρων PVC. Επιπλέον, χρησιμοποιείται η τεχνολογία LED στον εσωτερικό και εξωτερικό φωτισμό όπως επίσης η ταινία SIGA TAPE που βελτιώνει της αεροστεγανότητα του κτιρίου. Εν συνεχεία, πραγματοποιείται χρηματοοικονομική αξιολόγηση όλων των σεναρίων εξοικονόμησης ενέργειας και η σύγκριση μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό επιλέγεται το βέλτιστο σενάριο με κριτήρια τις ενεργειακές του καταναλώσεις αλλά και το κόστος χρήσης του για την χρονική περίοδο 20 ετών.