Αποδόμηση των παραγόντων μεταβολής της απασχόλησης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τσιλιγκίρης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ), 2015)
Στη συνείδηση του μέσου ανθρώπου, η λέξη κρίση είναι συνυφασμένη με κάτι κακό, με υποβάθμιση του οικονομικού ή/και κοινωνικού επιπέδου του ανθρώπου, και με την εμφάνιση δεινών, είτε καινο- φανών είτε παλαιότερων “γνωστών”. Αυτή είναι όμως η μία πλευρά του νομίσματος. Η κρίση μπο- ρεί να θεωρηθεί και ως αλλαγή προς κάτι νέο και, αρκετές φορές, καλύτερο από το παλιό. Η ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 70 οδήγησε τους ερευνητές να εφαρμόσουν τις μεθόδους απο- δόμησης της ενεργειακής κατανάλωσης, προκειμένου να κατανοήσουν με ποιον τρόπο θα μπορού- σαν να ελαττώσουν το κόστος της στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Και αυτή η οργανωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη των παραγόντων της ενεργειακής κατανάλωσης οδήγησε στην διάψευση ορισμένων “αυτονόητων” αληθειών που ίσχυαν έως τότε.