Μελέτη της ενεργειακής απόδοσης κτηρίου με τη χρήση του λογισμικού eQUEST - Κούβαρη, Αλεξάνδρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ηλιακής Τεχνικής, 2015)
Ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας παγκοσμίως καταναλώνεται από τα κτήρια, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες συντελούν στη μεταβολή του κλίματος, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ρύπους, κυρίως διοξείδιο του άνθρακα (CO2), ενισχύοντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη εύρεσης μεθόδων για τη μείωση της καταναλώσιμης ενέργειας από τα κτήρια. Τα προγράμματα ενεργειακής προσομοίωσης κτηρίων είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους μηχανικούς, τόσο στο σχεδιασμό του κελύφους και των εσωτερικών εγκαταστάσεων ενός νέου κτηρίου, όσο και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υπαρχόντων κτηρίων. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την ενεργειακή προσομοίωση ενός πολυζωνικού και μονοζωνικού κτηρίου στην περιοχή της Αθήνας, κάνοντας χρήση του λογισμικού eQUEST. Στην εργασία μελετάται και αξιολογείται η επίδραση που έχουν ορισμένες παράμετροι σχεδιασμού και λειτουργίας του κτηρίου στις ενεργειακές απαιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση του πολυζωνικού κτηρίου, μελετάται ένα κτήριο έκτασης περίπου 200 m2 για χρήση γραφείων, ενώ στη περίπτωση του μονοζωνικού μελετάται ένα απλό κτήριο, οικιακού τύπου, 100 m2. Για αυτά τα κτήρια υπολογίζονται οι ετήσιες ενεργειακές απαιτήσεις, ενώ στην συνέχεια εξετάζεται η επίδραση των υαλοπινάκων, της μόνωσης και του φυσικού αερισμού στα ετήσια ψυκτικά και θερμικά φορτία, καθώς και στην ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση. Ιδιαίτερα, για το πολυζωνικό, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο επιδρά το μέγεθος των υαλοπινάκων, η σκίαση τους (εσωτερική και εξωτερική), καθώς και ο συντελεστής θερμικής διαπερατότητας στα θερμικά και ψυκτικά φορτία, ενώ για το μονοζωνικό κτήριο αξιολογείται η επίδραση του προσανατολισμού στα φορτία του κτηρίου. Από τη μελέτη αυτή, παρατηρείται ότι τα φορτία θέρμανσης είναι αυτά που επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον κτιριακό σχεδιασμό. Τέλος, τα αποτελέσματα που εξάγονται από τα διάφορα προγράμματα ενεργειακής προσομοίωσης παρουσιάζουν αποκλίσεις λόγω του διαφορετικού τρόπου μοντελοποίησης και προσομοίωσης του κτηρίου. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιείται επίσης, μία σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων που προκύπτουν για το μονοζωνικό κτήριο, με τη χρήση των προγραμμάτων eQUEST και TRNSYS. Η σύγκριση αυτή είναι σημαντική διότι επαληθεύει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αυτά τα προγράμματα προσομοίωσης.