Γεννήτριες παραγωγής οξυγόνου - Μαργέτης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Το οξυγόνο αποτελεί το πιο σημαντικό αέριο για κλινική χρήση. Συμβάλει στην αντιμετώπιση και θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του αναπνευστικού συστήματος. Τα βασικά μέσα για τη διάθεση συμπληρωματικού οξυγόνου είναι οι φιάλες συμπιεσμένου ιατρικού οξυγόνου και το υγρό ιατρικό οξυγόνο. Η συνεχής υψηλή του ζήτηση, συνιστά μια σημαντική δαπάνη για τα νοσοκομεία και για τους ασθενείς που το χρησιμοποιούν στις οικίες τους. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό δίνουν οι γεννήτριες παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να παράγουν οξυγόνο επί τόπου, την ώρα που χρησιμοποιείται, με έναν πολύ πιο οικονομικό τρόπο. Η λειτουργία των γεννητριών παραγωγής οξυγόνου βασίζεται στην μέθοδο της προσρόφησης με εναλλαγή της πίεσης (Pressure Swing Adsorption - P.S.A.) για τον διαχωρισμό του ατμοσφαιρικού αέρα και πραγματοποιείται σε ειδικές κλίνες που περιέχουν τον προσροφητή, συνήθως ζεόλιθο, ο οποίος λειτουργεί ως μοριακός ηθμός. Η γενικευμένη διεργασία P.S.A. περιλαμβάνει αρχικά το στάδιο της προσρόφησης. Το στάδιο αυτό πραγματοποιείται σε σχετικά υψηλότερη πίεση, όπου το άζωτο (N2), που περιέχεται σε ρεύμα ξηρού και απαλλαγμένου από CO2 αέρα, προσροφάται επιλεκτικά από το ζεόλιθο και με αυτόν τον τρόπο παράγεται αέριο εμπλουτισμένο σε οξυγόνο. Ακολουθεί η εκρόφηση του N2 σε σχετικά χαμηλότερη πίεση, όπου ο ζεόλιθος αναγεννιέται και είναι έτοιμος να επαναχρησιμοποιηθεί. Διάφορα συμπληρωματικά στάδια έχουν εισαχθεί στον κύκλο με στόχο τη βελτίωση των προδιαγραφών του προϊόντος και της απόδοσης της μεθόδου. Η πιο σημαντική παραλλαγή της μεθόδου είναι η ταχεία προσρόφηση με εναλλαγή της πίεσης (Rapid P.S.A.), η οποία κάνει χρήση μιας μόνο κλίνης και εφαρμόζεται στις φορητές και μικρού μεγέθους γεννήτριες οξυγόνου.