Ακινητοποίηση μιας ανασυνδυασμένης κουτινάσης του μύκητα Fusarium oxysporum και χρήση της για τη σύνθεση αλειφατικών εστέρων μικρής αλυσίδας - Μακρής, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η ακινητοποίηση μιας κουτινάσης (FoCut5a) του μεσόφιλου μύκητα Fusarium oxysporum η οποία είχε εκφραστεί ετερόλογα σε ξενιστή E. coli με στόχο την εφαρμογή της σε μια αντίδραση σύνθεσης εστέρων μικρής αλυσίδας. Οι αλειφατικοί εστέρες μικρής αλυσίδας εμφανίζουν μεγάλο βιομηχανικό ενδιαφέρον καθώς αποτελούν πολύ σημαντικά αρωματικά συστατικά, που εκτιμώνται ιδιαίτερα για το φρουτώδες άρωμα που παρέχουν.