Μελέτη λειτουργίας αυτοματοποιημένου συστήματος αποθήκευσης της εταιρίας TRADE LOGISTICS ΑΕΒΕ - Τσαπακίδης, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας. Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής, 2014)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Εφοδιαστική» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης κι Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών και πραγματεύεται την καταγραφή των σημείων συμφόρησης της λειτουργίας της αποθήκης της Trade Logistics. Η εμφάνιση σημείων συμφόρησης σε μία αλυσίδα εφοδιασμού, δημιουργείται αν το ελάχιστο ποσοστό παραγωγής σε όλα τα στάδια είναι μικρότερο από το ποσοστό της ζήτησης. Ο υπεύθυνος παραγωγής πρέπει να επικεντρωθεί, στο να μελετήσει τα σημείων συμφόρησης σε όλη την αλυσίδα εργασιών και να αναζητήσει τα στάδια που δημιουργούν τη συμφόρηση. Αυτή η μελέτη αναλύει, αρχικά, τη λειτουργία της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζονται, τα σημεία βελτίωσης της λειτουργίας του αυτόματου συστήματος και των υπαλλήλων που το χειρίζονται. Αναπτύσσονται πλάνα βελτίωσης των διαδικασιών για μια ομαλή ροή στο σύστημα, καθώς και για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού εισαγωγής/εξαγωγής παλετών στο σύστημα. Ακολουθεί η εύρεση συγκεκριμένης πολιτικής στην εκφόρτωση των εμπορευμάτων ανά ημέρα, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων ανθρωπίνων πόρων. Παρουσιάζεται η υποβολή πρότασης νέου οργανογράμματος και νέων περιγραφών θέσεων (όπου χρειάζεται), καθώς και του βελτιστοποιημένου διαγράμματος ροής, εξηγώντας πώς και γιατί αυτό λύνει τα υπάρχοντα προβλήματα. Τέλος αναπτύσσεται μία μικρή και εύχρηστη εφαρμογή, ώστε να μπορεί ο υπεύθυνος της αποθήκης να εισάγει τιμές-δεδομένα και να εξάγει αποτελέσματα σχετικά με το τι πρέπει να εκφορτωθεί και μέχρι ποιά ώρα.