Διερεύνηση των οφελών της γεωγραφικής διασποράς της αιολικής παραγωγής στη νησιωτική Ελλάδα - Χουλιάρα, Γεωργία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Η αιολική ενέργεια αποτελεί μια από τις οικονομικά ανταγωνιστικότερες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η καύση άνθρακα και το πετρέλαιο, σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό. Αν και η αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογία χαμηλού ενεργειακού κόστους, που δεν επηρεάζεται από τις απρόβλεπτες και ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα των αιολικών πόρων και, λόγω της εγγενούς στοχαστικότητας του ανέμου, παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η σύνθεση των βέλτιστων χαρτοφυλακίων αιολικής ενέργειας [Mean-Variance Portfolio (MVP), Mean Absolute Deviation Portfolio (MAD), Mean Semi-Variance Portfolio (SMAD)], που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο για κάθε δεδομένο επίπεδο απόδοσης. Ως μέτρο απόδοσης των χαρτοφυλακίων χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής χρησιμοποίησης ( cf ) της αιολικής παραγωγής και ως μέτρο κινδύνου των χαρτοφυλακίων, η τυπική απόκλιση αυτής (τόσο συνολικά όσο και των ωριαίων διαφορών παραγωγής), η μέση απόλυτη απόκλιση και η μέση απόλυτη ημι-απόκλιση (που λαμβάνει υπόψη μόνο τις αρνητικές αποκλίσεις από τη μέση τιμή) για κάθε χαρτοφυλάκιο, αντίστοιχα. Κύριος στόχος της μελέτης είναι η αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη γεωγραφική διασπορά των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια και επομένως, η αξιολόγηση της μείωσης της μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει την αιολική παραγωγή και της σταθεροποίησης της απόδοσης γύρω από τη μέση τιμή. Η γεωγραφική διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων επιτεύχθηκε με την κατανομή της αιολικής παραγωγής, σε ένα ευρύ φάσμα νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα στα νησιά Άνδρο, Νάξο, Σκόπελο, Θάσο, Λέσβο, Χίο, Ρόδο και Ανατολική και Δυτική Κρήτη, υπό την υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης αυτών, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το αιολικό δυναμικό τους. Προκειμένου μάλιστα η ανάλυση να είναι πιο ρεαλιστική, εισήχθησαν κατάλληλοι περιορισμοί για την αιολική ισχύ που μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε νησί, οι οποίοι αν και δυσχεραίνουν τα αποτελέσματα, παρέχουν μια πιο ασφαλή εικόνα της πραγματικότητας και των προοπτικών εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας.