Η επίδραση του ανθρώπινου δυναμικού στην καινοτομική και οικονομική επίδοση των ελληνικών επιχειρήσεων - Γιαννουκλίδη, Λήδα-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό να μελετήσει την επίδραση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού στην καινοτομική και οικονομική επίδοση των επιχειρήσεων. Η υπόθεση που γίνεται είναι ότι όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή των απασχολουμένων σε μία επιχείρηση τόσο καλύτερες θα είναι οι επιδόσεις της σε όρους καινοτομίας, αλλά και σε οικονομικές επιδόσεις. Ως προς τη δομή της εργασίας, αρχικά, έχει γίνει μία βιβλιογραφική μελέτη για τις προσδιοριστικές παραμέτρους που μελετάμε. Δίνονται βασικοί ορισμοί της έννοιας της καινοτομίας, από πού πηγάζει, πώς σχετίζεται με το ανθρωπινό δυναμικό και πώς επιδρά στην κερδοφορία ή γενικότερα την οικονομική επίδοση των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, εντάσσουμε την εργασία στο ελληνικό πλαίσιο και στις δύσκολες, ελληνικές οικονομικές συνθήκες και εξηγούμε τη σημασία που έχει για το τρέχον οικονομικό πρόβλημα της χώρας η αναβάθμιση των καινοτομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων. Η εμπειρική ανάλυση βασίζεται σε μία μεγάλη έρευνα πεδίου που διεξήχθη το 2013 και αφορούσε τις 2000 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Με βάση τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα που φανερώνουν ότι πράγματι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού επιδρά σημαντικά στην καινοτομία και την οικονομική κατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων.