Εξοικονόμηση ενέργειας σε αυτο-οργανούμενα δίκτυα ανεκτικά σε καθυστέρηση - Βαζιντάρη, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Η διατριβή μελετά την εξοικονόμηση ενέργειας σε αυτο-οργανούμενα δίκτυα ανεκτικά σε καθυστέρηση που αποτελούνται από αυτόνομους και ενεργειακά περιορισμένους κόμβους. Συγκεκριμένα, η διατριβή αντιμετωπίζει την κατανάλωση ενέργειας σε τρεις κρίσιμες από πλευράς ενεργειακής κατανάλωσης λειτουργίες, τη μετάδοση πολλαπλών αντιγράφων πληροφορίας στο δίκτυο, την ελεγχόμενη κινητικότητα των κόμβων του δικτύου και την ενεργητική ανίχνευση δικτύου που αυτοί επιτελούν. Η δυναμική φύση των δικτύων ανεκτικών σε καθυστέρηση, για την οποία οφείλονται οι συχνές αποσυνδέσεις λόγω εξάντλησης των ενεργειακών πόρων ή της αραιής κατανομής των κόμβων στην περιοχή ανάπτυξής τους, επιτάσσει την ανεξάρτητη δράση των ενδιάμεσων κόμβων που έχουν στόχο την παράδοση της πληροφορίας στους κόμβους-προορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, οι αυτόνομοι κόμβοι παρακινούνται άλλοτε στη μετάδοση πολλαπλών αντιγράφων της αποθηκευμένης πληροφορίας τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι αυτή θα φθάσει στον προορισμό της, άλλοτε στην αυτο-κίνηση (κίνηση που καθορίζεται από τον ίδιο κόμβο), ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα συνάντησης κόμβων εντός εμβέλειας, και άλλοτε στην εκπομπή συχνών σημάτων ανίχνευσης δικτύου προκειμένου να αξιοποιήσουν όποια ευκαιρία σύναψης επικοινωνίας με κόμβο εντός εμβέλειας προκύψει. Και οι τρεις αυτές διαδικασίες μπορούν να αποβούν εξαιρετικά ενεργοβόρες αν τα σχήματα που προτιμώνται για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων επιπτώσεων δεν σχεδιαστούν κατάλληλα, κατά κύριο λόγο λαμβάνοντας υπόψη τα ενεργειακά αποθέματα των κόμβων με στόχο την εξισορρόπησή τους με το εκάστοτε προς βελτιστοποίηση μέγεθος.