Measurement data analysis in quality management systems. Application to fuel test methods. - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ (Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2015)
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των καυσίμων θα πρέπει να είναι αξιόπιστα και αποδεκτά από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, έτσι ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι προϊόντων εκτός προδιαγραφών, να συντομεύσει ο χρόνος διάθεσης των καυσίμων στην αγορά και να αποδεικνύεται η ποιότητα και η ασφάλεια αυτών. Η αξιολόγηση της «καταλληλόλητας για χρήση» μιας αναλυτικής μεθόδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκτίμηση της αβεβαιότητας της μέτρησης η οποία ουσιαστικά χαρακτηρίζει την ποιότητα ενός αποτελέσματος συνυπολογίζοντας τόσο συστηματικά όσο και τυχαία σφάλματα. Επιπλέον η εκτίμηση της αβεβαιότητας των μετρήσεων με τη χρήση μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης και έγκυρης μεθοδολογίας είναι μια βασική απαίτηση συγκεκριμένων διεθνών προτύπων ποιότητας βάσει των οποίων διαπιστεύονται εργαστήρια και φορείς (ISO/IEC 17025, ISO 15189, ISO/IEC 17043 ή ISO Guide 34). Στα κεφάλαια της παρούσας Διδακτορικής Διατριβής παρουσιάζεται η ανάπτυξη και εφαρμογή στατιστικών και αριθμητικών μεθόδων για την εκτίμηση και χρήση της αβεβαιότητας μετρήσεων σε συγκεκριμένα στάδια του κύκλου της μέτρησης των καυσίμων: προ-αναλυτικά (δειγματοληψία), αναλυτικά (κυρίως μετρητική διαδικασία) και μετα-αναλυτικά (αξιολόγηση της συμμόρφωσης βάσει εργαστηριακών αποτελεσμάτων).