Αντίστροφη ανάλυση της μη γραμμικής απόκρισης πασσάλου σε εγκάρσια φόρτιση - Ζολώτα, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Γεωτεχνικής, 2015)
Στόχο της εργασίας αποτελεί ο υπολογισμός των εδαφικών παράμετρων, απαραίτητων για τον σχεδιασμό θεμελίωσης εγκαρσίως φορτιζομένου πασσάλου, με ταχύτητα και ικανοποιητική γεωτεχνική ακρίβεια, αξιοποιώντας την αντίστοιχη δοκιμαστική επιτόπια στατική επαυξητική φόρτιση. Για την επίτευξή του, σχεδιάστηκε αλγόριθμος, ο οποίος, δεδομένης της απόκρισης του πασσάλου, βαθμονομεί τις εδαφικές παραμέτρους, συγκλίνοντας την αναπαραγμένη απόκριση στην δεδομένη, με αντίστροφη ανάλυση. Αυτός ο αλγόριθμος βασίζεται στο φαινομενολογικό ελατηριωτό καταστατικό προσομοίωμα BWGG, που θεωρεί ανελαστική τη συμπεριφορά εδάφους και πασσάλου. Το προσομοίωμα επαναδιατυπώθηκε με εξισώσεις Πεπερασμένων Διαφορών ́Εμμεσης μορφής, για λόγους συμβατότητας με τις τεχνικές βελτιστοποίησης. Η τεχνική αρτιότητα του αλγορίθμου επαληθεύτηκε χρησιμοποιώντας, ως πηγή δεδομένων, τα αποτελέσματα ανατροφοδότησης. Η φυσική ορθότητά του επικυρώθηκε από την ικανοποιητική σύγκλιση των υπολογισμένων καμπυλών απόκρισης στα αποτελέσματα ανάλυσης πεπερασμένων στοιχείων, μονοτονικής στατικής φόρτισης, με έδαφος που περιγράφεται από το καταστατικό προσομοίωμα Hardening Soil.