Εξελικτικοί αλγόριθμοι και μη-συνεργατικά παίγνια στην αεροδυναμική βελτιστοποίηση - Αβραμιώτης Φαληρέας, Οδυσσέας Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Θερμικών Στροβιλομηχανών, 2015)
Η βελτιστοποίηση με Εξελικτικούς Αλγορίθμους (ΕΑ) έχει αναπτυχθεί επαρκώς τα τελευταία χρόνια στη Μονάδα Παράλληλης Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής & Βελ- τιστοποίησης (ΜΠΥΡ&Β) του Εργαστηρίου Θερμικών Στροβιλομηχανών (ΕΘΣ) με ταυτόχρονη ανάπτυξη αξιόπιστου λογισμικού που προσαρμόζεται εύκολα σχεδόν σε κάθε πρόβλημα. Σε συνδυασμό με το απαραίτητο, λογισμικό αξιολόγησης βρίσκει τη βέλτιστη λύση σε προβλήματα ενός στόχου ή το μέτωπο των κατά Pareto βέλτιστων λύσεων σε προβλήματα πολλών στόχων. Παρόλα αυτά, το κύριο μειονέκτημα των ΕΑ έγκειται στο ότι απαιτούν μεγάλο αριθμό αξιολογήσεων των υποψήφιων λύσεων για την εύρεση της βέλτιστης ή των βέλτιστων λύσεων, κάτι που δυσκολεύει τη χρήση τους σε μεγάλης κλίμακας προβλήματα της βιομηχανίας. Έτσι κρίνεται σκόπιμη η ανάπτυξη μεθόδων βασισμένων σε ΕΑ που θα μειώνουν, όσον το δυνατό, τον υπολογιστικό χρόνο που απαιτείται για την εύρεση λύσης ή λύσεων. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό την ανάπτυξη μεθόδων με ΕΑ και τη διερεύνηση τους σε προβλήματα βελτιστοποίησης, ώστε να γίνουν οι ΕΑ πιο ανταγωνιστικοί και πιο ελκυστικοί στη χρήση τους στη βιομηχανία.