Στοιχεία για το νεοκλασικό παρελθόν της Καστέλας - Αποστολίδου, Χριστίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Η εργασία αυτή αποτελεί το προϊόν μιας μελέτης εμβάθυνσης στην Ιστορία της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα το φαινόμενο του Νεοκλασικισμού. Εξετάζεται η εξελικτική πορεία της Νεοκλασικής Αρχιτεκτονικής από την αρχή της εμφάνισής της στην Ευρώπη μέχρι και την είσοδό της στον Ελληνικό χώρο, λίγο μετά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ειδικότερα επικεντρωνόμαστε στην νεοκλασική ιστορία της Καστέλας, πόλη του Πειραιά και στη διερεύνηση των κτιρίων της εποχής εκείνης. Αρχικά παρουσιάζονται οι ρίζες του νεοκλασικισμού και η σύνδεσή του με την αρχαία ελληνική παράδοση, την επιλογή του νεοκλασικισμού ως το κυρίαρχο τρόπο έκφρασης του νέου ελληνικού κράτους. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφερόμαστε στην ιστορία της πόλης του Πειραιά κατά τον 19ο αιώνα, στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιό της καθώς και στην ανάπτυξη της πόλης. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην ιστορία της Καστέλας και πως ήταν η πόλη εκείνη την εποχή με τα μάτια της Πηνελόπης Δέλτα. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζουμε και αναλύουμε τους 3 κυριότερους τύπους κατοικιών στον Πειραιά τον 19ο αιώνα, δίνοντας και κάποια παραδείγματα. Πρόκειται για κτίρια που επιλέξαμε, αποτυπώσαμε και μελετήσαμε μετά από πολύμηνη διερεύνηση της τυπολογίας των νεοκλασικών κατοικιών. Έπειτα παραθέτουμε τους τρόπους και την μεθοδολογία που ακολουθούμε για την αποκατάσταση αυτών των κτιρίων. Για να εμβαθύνουμε στους τρόπους αποκατάστασης και επανάχρησης των νεοκλασικών κτιρίων της Καστέλας τα τελευταία χρόνια, αποδελτιώνουμε και σχολιάζουμε πρωτότυπη συνέντευξη με αρχιτέκτονα που δραστηριοποιείται στην περιοχή.