Διερεύνηση μοντελοποίησης υποστηρικτικού δικτυώματος για πτέρυγα ανεμογεννήτριας - Σταυρόπουλος-Βασιλάκης, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Αεροδυναμικής, 2015)
Οι τάσεις στο σχεδιασμό των σύγχρονων ανεμογεννητριών, επιβάλλουν τη μεγέθυνση των κατασκευών και επιζητούν πιο ελαφριές, πιο εύκαμπτες και πιο ανθεκτικές πτέρυγες. Προκύπτει η ανάγκη λοιπόν, χρήσης ανεπτυγμένων τεχνικών και υλικών στο σχεδιασμό και την κατασκευή των πτερύγων, με έμφαση στη σύζευξη των καταπονήσεων, την αύ- ξηση του λόγου ευκαμψίας προς το βάρος, και τον ενεργητικό και παθητικό έλεγχο της κατασκευής. Σε αυτά τα πλαίσια, προτείνονται νέες υποστηρικτικές δομές για τις πτέ- ρυγες και διατάξεις ελέγχου. Η παρούσα εργασία, διερευνά τη χρήση ενός δικτυώματος ως υποστηρικτική δομή στην πτέρυγα και εστιάζει στον προσδιορισμό της ισοδύναμης δοκού, ώστε να μπορεί να διεξαχθεί αεροελαστική ανάλυση της συνολικής κατασκευής. Η χρήση του δικτυώματος μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της μείωσης του βάρους αλλά και της εφαρμογής προηγμένων μεθόδων παθητικού και ενεργού ελέγχου.