Η ψηφιακή τεχνολογία, το διαδίκτυο και η κοινωνική δικτύωση: Η διάδραση μεταξύ των ιστοτόπων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των κοινωνικών κινημάτων - Παναγιωτοπούλου, Φωτεινή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Η ανθρώπινη δικτύωση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο κάθε ανθρώπινης κοινωνίας και επομένως η μελέτη των μέσων και των τρόπων εφαρμογής της χρήζει ιδιαίτερης σημασίας. Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας επικοινωνιών επέκτεινε την ανθρώπινη δικτύωση από την επικοινωνία “ένας με έναν” στην “πολλοί με πολλούς”. Στο επίκεντρο της σύγχρονης δικτυωμένης κοινωνίας βρίσκονται σήμερα τα μέσα και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης. Η επιστήμη της ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη στη μελέτη αυτού του νέου τρόπου κοινωνικής συνύπαρξης. Τα κοινωνικά κινήματα, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, αναπτύσσονται περισσότερο ως δίκτυα παρά ως ιεραρχικές δομές. Η ευθεία σχέση μεταξύ της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης αποτελεί παράγοντα δημιουργίας και εξέλιξης των κοινωνικών κινημάτων όσον αφορά τη διάδοση των αξιών και ιδεών, τη διαμόρφωση συλλογικής ταυτότητας και τη δικτύωση των νέων για τη διοργάνωση δυναμικών ή εναλλακτικών συλλογικών δράσεων. Η μελέτη της διάδρασης των κοινωνικών κινημάτων με το διαδίκτυο αποκαλύπτει τη σημασία των μέσων και ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης στο πεδίο της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Η ανάλυση της Αραβικής Άνοιξης, του κινήματος των Αγανακτισμένων και άλλων κινημάτων ανά τον κόσμο καθιστά εμφανείς τις πολλές ομοιότητες και διαφορές πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων που επιδρούν στην ανάδυση των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων με τη συμβολή του διαδικτύου.