Πρόβλεψη ζήτησης ανταλλακτικών για έργα συντήρησης και υλικών για έργα ανάπτυξης δικτύου της Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής - Αυγερινού, Δανάη- Σπυριδούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Η Εταιρία Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, η οπία δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής και διανομήςφυσικού αερίου, είναι υπεύθυνη για έργα που αφορούν τη συντήρηση και την επέκταση του δικτύου. Η εταιρία έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση εργαλείων πρόβλεψης ζήτησης των υλικών που χρησιμοποιούνται στα έργα. Σκοπός της διπλωματικής είναι ο έλεγχος του υφιστάμενου συστήματος πρόβλεψης αλλά και η εύρεση προηγμένων μεθόδων πρόβλεψης τόσο για την αποτελεσματική εκτέλεση της κατασταλτικής συντήρησης (επιθεωρήσεις) όσο και για την εξυπηρέτηση των έργων, με ταυτόχρονο περιορισμό των αποθεμάτων. Κατά την εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας, λήφθηκε υπόψη η διαφορετικότητα των υλικών με βάση κάποια χαρακτηριστικά, όπως η αξία, η κίνηση και η φύση της ζήτησης, προκειμένου να ομαδοποιηθούν και να διαχειριστούν με όμοιο τρόπο. Για την πρόβλεψη της ζήτησης των υλικών και ανταλλακτικών, χρησιμοποιούνται μοντέλα εποχικότητας, εκθετικής εξομάλυνσης, η μέθοδος Croston, γραμμική παλινδρόμηση, στατιστικές κατανομές και μέσος όρος.