Πειραματική διερεύνηση της ροής σε ορθογωνική διώρυγα με μεσόβαθρο γέφυρας υπό γωνία - Βλαχογιάννη, Νίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδραυλικής, 2015)
Στις μέρες μας η κατασκευή πολλών υδραυλικών έργων προϋποθέτει την τοποθέτηση εμποδίων στο εσωτερικό ανοιχτών αγωγών. Για το λόγο αυτό πληθώρα πειραματικών και αριθμητικών εργασιών, για τις οποίες γίνεται αναφορά, έχουν γίνει για ροές πάνω ή ανάμεσα από εμπόδια, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ακριβή συμπεριφορά της ροής. Η παρουσία λοιπόν εμποδίου εντός ενός υδατορεύματος καθιστά αναγκαία την μελέτη της ροής εφόσον επιφέρει αλλαγές στα υδροδυναμικά χαρακτηριστικά της. Μια τέτοια είδους μελέτη αποτελεί η παρούσα διπλωματική εργασία καθώς διερευνάται πειραματικά η ροή γύρω από μεσόβαθρο γέφυρας υπό γωνία. Πραγματοποιήθηκαν έξι σειρές πειραματικών μετρήσεων υπό διαφορετικές συνθήκες ανά σειρά. Σε κάθε σειρά μετρήθηκαν οι στάθμες της ελεύθερης επιφάνειας σε δύο διατομές, μία ανάντη και μία κατάντη του μεσόβαθρου. Μετρήσεις έγιναν για έξι παροχές, για εννιά γωνίες στροφής του μεσόβαθρου και για τέσσερα ύψη υπερχειλιστή. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν ο υπολογισμός της υπερύψωσης της ελεύθερης επιφάνειας στα ανάντη του μεσόβαθρου και η σύγκριση της με αυτή που προκύπτει από την εμπειρική σχέση του Yarnell (1934). Υπολογίστηκαν επίσης η ειδική δύναμη, οι απώλειες ενέργειας και ο συντελεστής αντίστασης και εξετάστηκε πώς αλλάζουν για τις διάφορες γωνίες στροφής του μεσόβαθρου και τις διάφορες τιμές του Froude (Fr). Ακόμη προσδιορίστηκε το ελάχιστο πλάτος για το οποίο οριακά δεν μπλοκάρεται η ροή. Μέσα από μια σειρά διαφορετικών διαγραμμάτων που απεικονίζονται οι σχέσεις αυτών των μεγεθών έγινε η προσπάθεια να εξαχθούν κάποια ασφαλή συμπεράσματα για την συμπεριφορά της ροής.