Έλεγχος ποίοτητας επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πιλοτικής μονάδας βιο-αντιδραστήρα μεμβρανών (MBR) με αναλυτικές τεχνικές - Δουνδουλάκης, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική έγινε για την ανάγκη εύρεσης λύσεων στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων κάτι το οποίο επιβάλλεται στις μέρες μας, όπου οι φυσικές πηγές διαρκώς συρρικνώνονται και παράλληλα η ρύπανση του περιβάλλοντος αυξάνεται. Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση νερού λόγω αστικοποίησης, αύξησης πληθυσμού, τουρισμού και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου οδηγεί στην απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων αστικών αποβλήτων. Η αναγκαιότητα για διαχείριση των υγρών αποβλήτων και επαναχρησιμοποίηση της επεξεργασμένης εκροής γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική στα πλαίσια της προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης νερού που επιβάλλονται με αυστηρούς όρους από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μια μέθοδος επεξεργασίας αποβλήτων που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο είναι το σύστημα MBR (Membrane Bioreactor), το οποίο έχει την δυνατότητα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με διήθηση σε μεμβράνες. Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των μεμβρανών του συστήματος MBR μέσω της μελέτης δειγμάτων της εκροής αυτής της πιλοτικής μονάδας. Εξετάστηκε λοιπόν η ποιότητα των αποβλήτων που συλλέχθηκαν στην έξοδο της μονάδας, ύστερα από επεξεργασία αυτών, με αναλυτικές τεχνικές. Πιο συγκεκριμένα, μετρήθηκαν η αγωγιμότητα, τα ολικά διαλυμένα στερεά (Total Dissolved Solids, TDS), η σκληρότητα, τα χλωριόντα, η αλκαλικότητα και η θολότητα που είχαν τα δείγματα των επεξεργασμένων αποβλήτων. Προκειμένου να αξιολογηθεί η απόδοση των μεμβρανών στην συγκράτηση μικροοργανισμών, πραγματοποιήθηκε έκθεση των δειγμάτων, πριν και μετά την επεξεργασία στην μονάδα MBR, σε μικροσκόπιο. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν καλλιέργειες των δειγμάτων σε μικροβιολογικό εργαστήριο, έτσι ώστε να αποκομίσουμε μια πιο σαφή εικόνα για το είδος και την ποσότητα των μικροβίων που διαπέρασαν τις μεμβράνες και βρέθηκαν στα επεξεργασμένα απόβλητα. Η πειραματική διαδικασία αξιολόγησης αφορούσε δείγματα από τέσσερα διαφορετικά είδη μεμβρανών στον ίδιο βιοαντιδραστήρα MBR. Παράλληλα έγιναν μετρήσεις και σε υπερκείμενο υγρό προκειμένου να εξαχθούν συγκριτικά συμπεράσματα σε σχέση με την κλασσική διαδικασία επεξεργασίας με καθίζηση. Συμπερασματικά, στο τέλος όλων των μετρήσεων, τα αποτελέσματα βρέθηκαν να είναι εξαιρετικά και ότι η πιλοτική μονάδα MBR λειτούργησε με σταθερά αποτελέσματα στην έξοδο με διάφορες παραμέτρους λειτουργίας. Τέλος, η επεξεργασία που δέχονται τα απόβλητα στο σύστημα MBR είναι τέτοια ώστε να τα καθιστά κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση σε διάφορους τομείς όπως την γεωργική χρήση. Λέξεις- κλειδιά: πιλοτική μονάδα MBR, δείγμα εκροής, επεξεργασία υγρών αποβλήτων, αναλυτικές τεχνικές, μεμβράνες , μικροοργανισμοί