Μελέτη κεραυνικών πληγμάτων σε φωτοβολταϊκά συστήματα - Δαμιανάκη, Κατερίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας ήταν η μελέτη της κεραυνικής συμπεριφοράς φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με τη χρήση του λογισμικού CDEGS, έγινε σχεδιασμός και προσομοίωση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης 100kWp ώστε να υπολογιστούν τα αναπτυσσόμενα δυναμικά στην επιφάνεια του εδάφους και στους αγωγούς της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα υπολογίζεται το δυναμικό και οι επαγόμενες τάσεις λόγω κεραυνικών πληγμάτων για δύο περιπτώσεις γεωμετρίας των συστοιχιών. Επίσης, εξετάζεται η επίδραση καίριων παραμέτρων (κλίση και πλάτος της κυματομορφής του κεραυνικού ρεύματος, ειδική αντίσταση του εδάφους, θέση έγχυσης του κεραυνού, περιμετρική γείωση) στα απότελέσματα. Τέλος, τα αποτελέσματα αξιολογούνται με σκοπό να προταθεί κατάλληλη αντικεραυνική προστασία.