Από τον προγραμματισμό των υπολογιστών στον προγραμματισμό της ύλης - Ζιρώ, Ιάσων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
H μετάβαση από τον προγραμματισμό των υπολογιστών στον προγραμματισμό της ύλης, αφορά την χαρτογράφηση της αλλαγής παραδείγματος που συντελείται αυτή την στιγμή στην αρχιτεκτονική σκέψη. Η παρούσα έρευνα μπορεί να αναλυθεί σε τέσσερεις βασικές ενότητες: α) Η μετάβαση απο το analog στο digital, με βασική διαπιστωση την μετάβαση από τον σχεδιασμό αντικειμένου στον σχεδιασμό πεδίου και την λογική της πλατφόρμας. β) Η μετάβαση από το digital στα robotics, δίνοντας έμφαση στα νέα μέσα παραγωγής και συγκεκριμένα στην μετάβαση από "job-specific" μηχανήματα παραγωγής σε περισσότερο generic και συγκεκριμένα μελετάται ο ρομποτικός βραχίονας. γ) Η μετάβαση από τις scripting cultures στις material cultures, όπου χαρτογραφείται η εισαγωγή της έννοιας materiality στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τις αλλαγές που επιφέρει, εισάγοντας την έννοια agency και performance. δ) H ενσωμάτωση συγκεκριμένων εργαλείων όπως προέρχονται από την επιστήμη των υπολογιστών και της βιολογίας και συγκεκριμένα των design spaces και των morphospaces και το πως μέσα σε ένα προγραμματιστικό περιβάλλον ενσωματόνονται ταυτόχρονα ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η υλικότητα. Οπότε μπορούμε να μιλάμε για αρχιτεκτονικές δομές εξολοκλήρου κατασκευασμένες από ρομποτικά μέσα.