Συζευγμένη υδροδυναμική ανάλυση πλωτής κατασκευής στήριξης Α/Γ με χρήση προσεγγιστικών και ακριβών μεθοδολογιών - Melissaris, Themistoklis (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών. Εργαστήριο Πλωτών Κατασκευών & Συστημάτων Αγκύρωσης, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την ανάλυση της συζευγμένης υδρομηχανικής συμπεριφοράς πλωτής Α/Γ, που στηρίζεται σε πλωτή εξέδρα με πολλαπλούς κυλίνδρους, χρησιμοποιώντας στο πεδίο συχνοτήτων και ακριβή και προσεγγιστική μεθοδολογία για τον υπολογισμό των υδροδυναμικών φορτίων. Στην ακριβή μεθοδολογία, χρησιμοποιείται η θεωρία πολλαπλής σκέδασης για την αποτύπωση των φαινομένων υδροδυναμικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των κατακόρυφων ανωστικών κυλίνδρων της εξέδρας στήριξης, ενώ στην προσεγγιστική μεθοδολογία, χρησιμοποιείται η μέθοδος της υδροδυναμικής σύνθεσης για την εκτίμηση των υδροδυναμικών φορτίων. Και στις δύο περιπτώσεις οι συζευγμένες υδρο-αερο-ελαστικές εξισώσεις κίνησης της πλωτής κατασκευής λύνονται στο πεδίο συχνοτήτων μαζί με τη δυναμική μιας Α/Γ ισχύος 5MW, πακτωμένη στον πλωτήρα, και ανάγονται δυναμικά στις έξι κινήσεις στερεού σώματος της πλωτής κατασκευής. Αρμοδιότητά μου ήταν να επεκτείνω υπάρχον προγραμματιστικό κώδικα, αναπτυγμένο εντός του εργαστηρίου και ικανό να αναλύει προβλήματα περίθλασης και ακτινοβολίας γύρω από πολλαπλούς κυλίνδρους, προσθέτοντας τη δυναμική της Α/Γ. Και στις δυο μεθοδολογίες, η συμπεριφορά της κατασκευής μελετήθηκε για διάφορες γωνίες πρόσπτωσης του κυματισμού, ενώ ύστερα από την προσθήκη της Α/Γ, εξετάσθηκε η συμπεριφορά της και σε διαφορετικές ταχύτητες ανέμου, προς σταθερή όμως κατεύθυνση. Μετά από μια σύντομη περιγραφή της βασικής θεωρίας και τον ορισμό του πλωτού μοντέλου, παρουσιάζονται και αναλύονται όλα τα αποτελέσματα της ανάλυσης, ενώ η εργασία ολοκληρώνεται με κάποιες ενδιαφέρουσες μελοντικές προτάσεις.