Βιοπληροφορική ανάλυση του νευρικού συστήματος - Τσιμέκη, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ελέγχει τη σκέψη, τα συναισθήματα και τις κινήσεις μας. Αποτελεί τον πιο περίπλοκος ιστός του σώματος, με αποτέλεσμα πολλές από τις λειτουργίες του να κατανοούνται ελάχιστα και άλλες να παραμένουν σχεδόν ακατανότητες. Οι περισσότερες νευρολογικές διατάραχές δεν είναι απόλυτα θεραπεύσιμες και τα αίτια που τις προκαλούν δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως. Ο τομέας της Βιοπληροφορικής καθώς και η ολοκλήρωση του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος ( Human Genome Project ) , συμβάλλουν στον εντοπισμό των γονιδίων που ελέγχουν τις ασθένειες αυτές. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους ερευνητές να εντοπίσουν και να αναλύσουν τα γονίδια και τις πρωτεΐνες επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό την ακριβή φύση των διαφόρων ασθενειών και προβλέποντας τις αντιδράσεις των ατόμων με τα φάρμακα.