Αξιολόγηση συμπεριφοράς και ενίσχυση σεισμόπληκτου κτιρίου - Pilotis (Σεισμός Κεφαλλονιάς 2014) - Κατσιμίχα, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασίαπραγματεύεται την αποτίμηση της συμπεριφοράς και επάρκειας ενός υφιστάμενου σεισμόπληκτου ξενοδοχείου από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Κεφαλλονιά, την ενίσχυση αυτού και την αξιολόγηση των βλαβών του κτιρίου με τη μεθοδολογία Hazus. Πρόκειται για διώροφοκτίριο,το οποίο μελετήθηκε και οικοδομήθηκε περί τη δεκαετία του ’70 σύμφωνα με τον Κανονισμό Ωπλισμένου Σκυροδέματος του 1954 και τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959.Το ξενοδοχείο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τους σφοδρότατους σεισμούς της Κεφαλλονιάς στις 26/1/2014 και 3/2/2014 μεγέθους Μw=6.1 ο πρώτος και Mw=5.8 ο δεύτερος. Λόγω μη κανονικότητας αυτού σε κάτοψη και τομή, αποφασίστηκε η δημιουργία αντισεισμικού αρμού, ο οποίος χώρισε το συνολικό κτήριο σε δυο ανεξάρτητα τμήματα, καθένα εκ των οποίων αντιμετωπίστηκε ξεχωριστά.Στην παρούσα διπλωματική εξετάζουμε τη συμπεριφορά του εμπρόσθιου τμήματος του υφιστάμενου κτιρίου με ελαστικές, ανελαστικές στατικές (Pushover) και δυναμικές αναλύσεις, εφαρμόζοντας τόσο τους Ελληνικούς, όσο και τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. (ΕΚΩΣ, ΚΑΝ.ΕΠΕ, Ευρωκώδικες). Η έκβαση της αποτίμησης καταδεικνύει σοβαρή ανεπάρκεια του φορέα και γι’ αυτό προσδιορίζονταιτα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης της κατασκευής.Τέλος, αξιολογούμε τις βλάβες του κτιρίου πριν και μετά την ενίσχυση με τη μεθοδολογία HAZUS, προσδιορίζοντας τις καμπύλες τρωτότητας της κατασκευής και την εμφάνιση των αντίστοιχων ποσοστών βλαβών.