Σχεδίαση και προσομοίωση μικροκυματικών φίλτρων Butterworth με την χρήση του ADS - Δημόπουλος, Σάββας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική πραγματεύεται την υλοποίηση μικροκυματικών φίλτρων προσέγγισης Butterworth. Αρχικά γίνεται μια μαθηματική επισκόπηση της προσέγγισης και τα πλεονεκτήματα που έχουν τα πολυώνυμα Butterworth για την υλοποίηση συναρτήσεων μεταφοράς φίλτρων. Έχοντας ως γνώμονα τα πολυώνυμα Butterworth προχωράμε στην μαθηματική ανάλυση των κανονικοποιημένων χαμηλοπερατών φίλτρων και την υλοποίηση κυκλωμάτων διακριτών στοιχείων. Έπειτα παρουσιάζονται οι μετασχηματισμοί συχνοτήτων προκειμένου να σχεδιάσουμε διαφορετικού τύπου κανονικοποιημένα (ως προς το αντίστοιχο χαμηλοπερατό) φίλτρα. Αναλύονται οι μέθοδοι σχεδίαση όλων των τύπων των φίλτρων με τους αντίστοιχους μετασχηματισμούς συχνοτήτων. Η διαδικασία της σχεδίασης αποτελείται από την επιλογή των προδιαγραφών και τον τύπο του κάθε τύπου του φίλτρου. Σε κάθε σχεδίαση κυκλώματος παρουσιάζονται τα αντίστοιχα σχηματικά και οι προσομοιώσεις που επιβεβαιώνουν την ορθότητα της σχεδίασης. Εν τέλει παρουσιάζονται πέντε διαφορετικές μεθοδολογίες για την σχεδίαση μικροκυματικών φίλτρων. Αρχικά με την χρήση των μετασχηματισμών Richards και των ταυτοτήτων του Kuroda σχεδιάζεται ένα χαμηλοπερατό φίλτρο με ανοιχτοκυκλωμένα στελέχη και γραμμές μεταφοράς. Η επόμενη μεθοδολογία χρησιμοποιεί μόνο γραμμές μεταφοράς για την υλοποίηση ενός χαμηλοπερατού φίλτρου. Έπειτα παρουσιάζεται η υλοποίηση ενός πολυεπίπεδου φίλτρου διέλευσης ζώνης με την χρήση συζευγμένων γραμμών μεταφοράς. Σε αυτό το σημείο εισάγεται η σημασία των διαστάσεων του υλοποιήσιμου κυκλώματος. Το πρόβλημα επιλύεται με την σχεδίαση και την υλοποίηση δυο μικρακυματικών φίλτρων με την χρήση ψευδοσυγκεντρωμένων στοιχείων.