Διερεύνηση του ρόλου των τοπογραφικών συνθηκών στη διάδοση σεισμικών κυμάτων μέσω αριθμητικών προσομοιώσεων – εφαρμογή στο λόφο της Ακρόπολης - Κόκορης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2015)
Η επίδραση των τοπογραφικών συνθηκών στην ισχυρή εδαφική κίνηση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους γεωεπιστήμονες. Η παρουσία του φαινομένου εξαρτάται από την επιφανειακή γεωμετρία και την συγκέντρωση των σεισμικών κυμάτων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν περιπτώσεις όπως είναι, τα πρανή, οι λόφοι και οι κοιλάδες λόγω της μη επίπεδης γεωμετρίας. Επειδή η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στις τοπογραφικές συνθήκες, οι εδαφικές συνθήκες δεν μελετώνται στην επίδραση του σεισμικού κλραδασμού λόγω της περίπλοκης σχέσης που έχουν. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνηθεί η επίδραση της τοπογραφίας στην ισχυρή εδαφική κίνηση. Στην κατεύθυνση αυτή, η μελέτη επικεντρώνεται στην δυναμική ανάλυση της απόκρισης του λόφου της Ακρόπολης. Για το σκοπό αυτό η ανάλυση πραγματοποιείται με την μέθοδο υων πεπερασμένων στοιχείων. Επιπρόσθετα, για την ποσοτικοποίηση της εδαφικής κίνησης υπολογίζονται οι συναρτήσεις μεταφοράς μεταξύ των σημείων που αναλύονται στο λόφο.